Kun je dat eten?
Ja! Pompoen kun je eten. Pompoen is een groente die van nature rijk is aan vitamine C en boordevol vezels zit. Daarnaast bevatten pompoenen bètacaroteen, een stof die in je lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Super gezond dus!
Pompoen is heerlijk in hartige gerechten zoals soep of puree, maar ook in desserts en taarten kan de zoete groente een smakelijke verrassing zijn. Probeer bijvoorbeeld eens de pompoentulband met cranberry’s. Ook lekker: pompoen uit de oven met aubergine, rode ui en peer. Wist je trouwens dat de pompoen familie is van de courgette en de komkommer?
Pitten en vruchtvlees
Pompoen werd van oorsprong geteeld vanwege de pitten. Pompoenpitten kun je bijvoorbeeld licht roosteren en vervolgens over een salade strooien of in brooddeeg en een appeltaart verwerken. Maar ook het vruchtvlees van de oranje groente is lekker en voedzaam.
Snijden en schillen
Wil je gaan koken met pompoen? Snijd de oranje groente in parten en verwijder de draderige binnenkant met een lepel. De schil kun je er met een scherp mes vanaf snijden, maar dat hoeft niet: de schil wordt namelijk zacht bij verhitting in bijvoorbeeld de oven.
Hoe weet je welke pompoen je kunt eten?
Er zijn veel soorten pompoenen. Een deel ervan is eetbaar en een deel wordt voornamelijk gebruikt ter decoratie. Het is soms moeilijk te zien welke soorten pompoenen er eetbaar zijn en welke niet. Als je niet weet of een pompoen eetbaar is dan kun je hem opensnijden, zitten er geen pitjes in dan is het bijna zeker een sierpompoen en niet geschikt om op te eten. Geen moeite doen en zeker weten dat de pompoen lekker is? Bij ons zijn alle pompoenen onderverdeeld in sierpompoenen en eetbare pompoenen, dus u weet altijd welke heerlijk zijn in de pan en welke pompoen je beter op de tuintafel kunt zetten.
voor meer informatie!